Garfieldovy lasagne (Jim Davis: Garfield)
Komixy s Garfieldem jsou prostě fenomén.
Komix vychází už od roku 1978. Za tu dobu změnily hlavní postavy vzhled, ovšem jejich charakter a vtip se nezměnil. Skoro by se dalo říct, že Garfield spíše omládl, jak vzhledově, tak na duchu. Jeho humor může připadat někomu přízemní, protože se točí v podstatě stále kolem utahování si z Johna nebo nakopávání Odieho, umí být ale výjimečně i laskavý (většinou jen 25. prosince). Důležité ale je, že jeho glosy jsou trefné a donutí Vás se smát na celý vagón vlaku nebo metra. Garfildova povaha se zdá na první pohled jednoduchá, ale v podstatě jen zobrazuje nešvary, které jsou vlastní většině z nás.

Garfieldovy lasagne
Garfield miluje jídlo (až na salát a rozinky). A obzvlášť zbožňuje lasagne. Jednou je dostane jako vánoční dárek, navrhne jet na dovolenou do továrny na lasagne a dokonce se v nich i vykoupe, aby načichnul jejich vůní. Pokud se lasagne udělají dobře, jsou opravdovou lahůdkou, takže se není Garfiledovi co divit (až na to vymáchání se v nich).

Suroviny:
- 250 g lasagní
- veganský parmazán (ať už kupovaný, doma vyrobený nebo stačí jen posypat lahůdkovým droždím a trochou gomasia)
Bešamel:
- 1 lžíce oleje
- 1 cibule
- 2 lžíce celozrnné mouky
- 500 ml rostlinného mléka (ovesné vařením zhoustne, pak není potřeba mouka)
- 2 bobkové listy
- 1 špetka mletého muškátového oříšku
- trocha pepře
- ½ lžičky soli
Boloňská omáčka:
- balení veganského mletého z Lidlu (nebo 100 g sójového granulátu nebo červené čočky)
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- cca 400 g zeleniny - podle toho, co zrovna máte (já použila celer, mrkev, petržel, trochu pórku a kedlubnové listy)
- 500 ml zavařených rozmixovaných rajčat
- 2 bobkové listy
- 1 lžička pepře
- 3 kuličky nového koření (namletého)
- 1 špetka mletého muškátového oříšku
- 1 čajová lžička soli
- 100 ml červeného vína
Postup:
Příprava bešamelu: Na rozpáleném oleji krátce opečeme nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprášíme moukou, kterou zasmažíme. Přilijeme mléko a pečlivě mícháme, aby nevznikly hrudky. Přidáme koření a sůl a vaříme na mírném plamenu cca 30 minut.
Příprava boloňské omáčky: Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou zeleninu (cca 10 minut). Podlijeme vínem, necháme odpařit alkohol a přidáme veganské mleté či sójový granulát nebo propláchnutou červenou čočku. Zalijeme rajčaty a přidáme koření a sůl. Vaříme cca 45 minut.
Finalizace: Do zapékací mísy vrstvíme: lasagne, bešamel, boloňská omáčka. Končíme lasagnemi a tenkou vrstvou bešamelu, všek posypeme veganským parmazánem. Pečeme 45 minut na 180 °C.