Garfieldovy lasagne (Jim Davis: Garfield)

29.05.2020

Komixy s Garfieldem jsou prostě fenomén.

Komix vychází už od roku 1978. Za tu dobu změnily hlavní postavy vzhled, ovšem jejich charakter a vtip se nezměnil. Skoro by se dalo říct, že Garfield spíše omládl, jak vzhledově, tak na duchu. Jeho humor může připadat někomu přízemní, protože se točí v podstatě stále kolem utahování si z Johna nebo nakopávání Odieho, umí být ale výjimečně i laskavý (většinou jen 25. prosince). Důležité ale je, že jeho glosy jsou trefné a donutí Vás se smát na celý vagón vlaku nebo metra. Garfildova povaha se zdá na první pohled jednoduchá, ale v podstatě jen zobrazuje nešvary, které jsou vlastní většině z nás.

Garfieldovy lasagne

Garfield miluje jídlo (až na salát a rozinky). A obzvlášť zbožňuje lasagne. Jednou je dostane jako vánoční dárek, navrhne jet na dovolenou do továrny na lasagne a dokonce se v nich i vykoupe, aby načichnul jejich vůní. Pokud se lasagne udělají dobře, jsou opravdovou lahůdkou, takže se není Garfiledovi co divit (až na to vymáchání se v nich).

Suroviny:

  • 250 g lasagní
  • veganský parmazán (ať už kupovaný, doma vyrobený nebo stačí jen posypat lahůdkovým droždím a trochou gomasia)

Bešamel:

  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 2 lžíce celozrnné mouky
  • 500 ml rostlinného mléka (ovesné vařením zhoustne, pak není potřeba mouka)
  • 2 bobkové listy
  • 1 špetka mletého muškátového oříšku
  • trocha pepře
  • ½ lžičky soli

Boloňská omáčka:

  • balení veganského mletého z Lidlu (nebo 100 g sójového granulátu nebo červené čočky)
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • cca 400 g zeleniny - podle toho, co zrovna máte (já použila celer, mrkev, petržel, trochu pórku a kedlubnové listy)
  • 500 ml zavařených rozmixovaných rajčat
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička pepře
  • 3 kuličky nového koření (namletého)
  • 1 špetka mletého muškátového oříšku
  • 1 čajová lžička soli
  • 100 ml červeného vína

Postup:

Příprava bešamelu: Na rozpáleném oleji krátce opečeme nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprášíme moukou, kterou zasmažíme. Přilijeme mléko a pečlivě mícháme, aby nevznikly hrudky. Přidáme koření a sůl a vaříme na mírném plamenu cca 30 minut.

Příprava boloňské omáčky: Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou zeleninu (cca 10 minut). Podlijeme vínem, necháme odpařit alkohol a přidáme veganské mleté či sójový granulát nebo propláchnutou červenou čočku. Zalijeme rajčaty a přidáme koření a sůl. Vaříme cca 45 minut.

Finalizace: Do zapékací mísy vrstvíme: lasagne, bešamel, boloňská omáčka. Končíme lasagnemi a tenkou vrstvou bešamelu, všek posypeme veganským parmazánem. Pečeme 45 minut na 180 °C.

© 2020 Kulinářskoliterární blog píše z kuchyně vášnivá čtenářka Petra.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky